2010. december 17., péntek

Karácsonyi finomságok III.

MÁKOS BEJGLI

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
70 dkg darált mák
43 dkg cukor
4,4 dl víz
reszelt citromhéj
egész fahéj
mazsola (elhagyható)
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár

A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a fahéjjal - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.) A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.


DIÓS BEJGLI

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő
a töltelékhez:
70 dkg darált dió
36 dkg cukor
3,3 dl víz
reszelt citromhéj
szegfűszeg
mazsola
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár

A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a szegfűszeggel - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a szegfűszeget. A dióhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.) A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius-fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.


FOSZLÓS DIÓS KALÁCS

Hozzávalók:
foszlós kalácstészta (50 dkg lisztből, mazsola nélkül)
25 dkg dióból főzött rumos diótöltelék
tej
tojás

A kalácstésztát nyújtsd ki kb. fél centi vastagra, kend rá a diós tölteléket, s tekerd fel szorosan, mint a bejglit. (Egy hosszú és viszonylag vékony tekercset kell kapnod.) A tésztát vágd három egyenlő hosszúságú részre, s azokat fond össze, ahogy a kalácsot szokás. A tésztát helyezd egy kilisztezett formába és keleszd meg. Végül tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe, s - időnként tej és tojás keverékével kenegetve - süsd pirosas barnára.


GESZTENYE GOLYÓ

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
3 dkg vaj
evőkanálnyi rum
(rumos) meggybefőtt
tortadara

A befőttet magozd ki. A gesztenyét dolgozd össze a vajjal, a rummal, s ha kell, adj hozzá annyi befőttlét, hogy jól formázható anyagot kapj. A masszából nedves kézzel formálj golyókat, s mindegyik közepébe nyomj egy szem meggyet. Végül a golyókat forgasd tordarába, s a tálalásig tedd hideg helyre.


GUNDEL PALACSINTA

Hozzávalók (10 személyre):
palacsintatészta (35 dkg lisztből)
diós töltelék (30 dkg dióbélből)
a mártáshoz:
15 dkg csokoládé
5 dkg kakaópor
8 dkg kristálycukor
4 dl tej
4 tojássárgája
3 dkg liszt
0,5 dkg vaníliás cukor
0,5 dl rum
a tálaláshoz:
porcukor

A tésztából süss 20 darab palacsintát, s azokat letakarva tartsd melegen.
A tej háromnegyedét forrald fel a csokoládéval. A tojássárgákat keverd el a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóporral, a liszttel, majd add hozzá a maradék hideg tejet. Fogj egy habverőt, s azzal folyamatosan mozgasd ezt a masszát, miközben a forralt csokoládés tejet nagyon lassan hozzácsorgatod. A mártást ezután melegítsd vízfürdőben, míg be nem sűrűsödik. A vízben hagyva tartsd melegen, s csak a felhasználás előtt keverd bele a rumot.
A palacsintákat töltsd meg a diókrémmel, s a csokoládémártással meglocsolva, porcukorral megszórva tálald.


FEKETEERDEI MEGGYTORTA

Hozzávalók:
a piskótához:
6 tojás
17,5 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg keményítő
4 dkg kakaó
2 evőkanálnyi őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
4 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez:
1 üveg magozott meggybefőtt
1 evőkanálnyi citromlé
4 evőkanálnyi keményítő
10 evőkanálnyi cukor
7,5 dl habtejszín
1 dl cseresznyepálinka
csokoládéforgács

A tojást és a cukrot vízfürdőn keverd krémesre, majd a tálat állítsd jeges vízbe, s úgy keverd tovább, míg a massza kihűl.
Keverd össze a lisztet, a keményítőt, a kakaót, a fahéjat és a szegfűszeget, s ezt is keverd a tojáskrémbe. Végül dolgozd bele a kihűlt vajat is. A masszát tedd tortakarikába, s 180°C -os sütőben süsd 35 percig. Ha teljesen kihűlt, kétszer vágd át (hogy három lapot kapj). A meggyet csepegtesd le. (A díszítéshez tegyél félre annyi szép szemet, ahány szeletes tortát akarsz.) A meggy levéből 2,5 dl-t keverj el a citromlével és 4 evőkanálnyi cukorral, s főzd fel. A keményítőt oldd fel pici hideg vízben, add a meggyléhez, főzd vele 1 percig, majd keverd hozzá a meggyet, s az egészet hagyd kihűlni.
A tejszínt 6 evőkanálnyi cukorral verd habbá.
Az első tortalapot vékonyan kend meg tejszínhabbal, majd a tortalap külső peremére habzsák segítségével készíts gyűrűt a habból. Az így képzett üregbe tedd bele a lehűtött meggyet, borítsd rá a második tortalapot, s gyengén nyomd is rá. Ezt a lapot kend meg cseresznyepálinkával, majd tejszínhabbal, helyezd rá a harmadik lapot. (Ezt is gyengén rányomhatod.)
Az egész tortát körben kend be a maradék tejszínhabbal. Habzsák segítségével nyomj a tetejére annyi tejszínrózsát, ahány szeletet akarsz, s minden rózsára helyezz egy meggyszemet. A torta közepét szórd meg csokiforgáccsal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése